Zelfvertrouwen

Ontdek je kwaliteiten

Werken aan zelfvertrouwen

Als je aan ouders vraagt wat zij het belangrijkst vinden voor hun kinderen is het vaakst gegeven antwoord; “Als ze maar gelukkig zijn”.

Zelfvertrouwen vormt een essentieel onderdeel van onze geluksbeleving. Kinderen die meer zelfvertrouwen hebben ervaren minder stress, herstellen sneller na een tegenslag en geven aan gelukkiger te zijn. Als gelukkig zijn zo sterkt afhangt van zelfvertrouwen, is meer zelfvertrouwen het grootste geschenk dat we kinderen kunnen geven voor nu en voor de rest van hun leven. De vraag is of het mogelijk is om de ontwikkeling van zelfvertrouwen te beinvloeden. Het antwoord op die vraag is JA!!!

Er bestaan veel bewezen effectieve middelen die helpen om zelfvertrouwen bij kinderen en jongeren te stimuleren. Van groot belang is dat we al vroegtijdig kinderen ondersteunen bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen omdat bewezen is dat volwassenen met een laag zelfbeeld of weinig vertrouwen in hun eigen capaciteiten juist moeilijk meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

Wat kan een hond betekenen in het vergroten van zelfvertrouwen?

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat honden een positieve invloed uitoefenen op zowel de fysieke (motorische) en geestelijke (psychische, sociale, affectieve en emotionele) toestand, als op de gezondheid in het algemeen.

Een niet te onderschatten punt van overweging is het plezier en de humor die honden teweeg (kunnen) brengen bij mensen en zeker bij kinderen. Begeleidingen en behandelingen waarbij dieren worden ingezet, worden als laagdrempelig ervaren en zijn vooral leuk om te doen. Daarnaast zijn er meerdere rollen voor de hond weggelegd, onder andere als maatje, spiegel, motivator, troost, drempelverlager, en speelkameraadje. Wij mogen telkens weer ervaren hoeveel positiviteit een hond in kan brengen tijdens een coacingsessie.